2014. november 13.

Úgy szép, ha zajlik

És zajlik bizony rendesen, nem lehet okunk panaszra. Annyira zajlik, hogy állandóan meg akarom írni ezt is, meg azt is, aztán rendre elmarad, mert a nagy zajlásban egyszercsak bezuhanok az ágyba és már szuszogok is. Úgyhogy most jöjjön egy zanza.

Azzal nem mondok újat, hogy idén nyáron sok eső esett. Nedves a levegő is, a föld is, még azóta is. És mint 2010-ben is, most is elkezdett penészedni a födém. És dohos szaga volt mindennek, hiába szellőztettünk. Aztán beköszöntött az ősz, vele a hidegebb éjszakák és az ablakokról reggelre csorgott a víz. Az utolsó csepp pedig az volt, amikor a szekrényből Lajosom mellényét penészesen vettem elő. Lajosom már egész nyáron készült arra, hogy vegyünk egy páramentesítő készüléket, ha lehet, az olcsóság érdekében használtat. De amint az várható volt, idén senki sem adja el a páramentesítőjét, így egy vagyonért vettünk egy újat. Létra gyermekünkkel lemosattuk az összes födémet ecetes vízzel, a páramentesítő éjjel-nappalos üzemmódban megy, belőle naponta kiöntünk kb. 3 liter vizet. A dohszag megszűnt, az ablakok szárazak, a villanyszámlát pedig majd valahogy összekuprogatjuk.
A sok és még mindig ismétlődő eső miatt szükségessé vált, hogy néhány dolgot befedjünk. Ezek amolyan szedett-vedett tákolmányok lettek, de ideiglenesek (hogy meddig, azt még nem tudni), és a célnak megfelelnek. És elég rondák. Be lett fedve a tűzifatároló:
És be lett fedve a kecskék óludvara:
Ez utóbbi azért, hogy ha esik az eső, akkor ne kelljen az ólban dekkolniuk. Ehhez képest még mindig ki se dugják az orrukat az ólból, ha esik, de legalább a tető alatt nem lesz sár. Mert azt utálják ők is.
A kisfalusi templom régen nem tudom, milyen színű volt belül, azt elmesélésből tudom, hogy a mennyezetén a kék égbolt volt, amin a csillagok formálták meg a különböző szentképeket. Nagyon szép lehetett. Aztán valamikor a szocializmusban volt itt egy pap, aki lefesttette a színes szobrokat egyszínűre, meg gondolom, az eddigi templombelsőt is ő alakíttatta ki. Ekkor a falak sárgás árnyalatúak voltak és valamiféle szocreál képek kerültek rájuk, Kass János stílusában, engem legalábbis a kisiskolás olvasókönyveimre emlékeztettek, azokat pedig ő illusztrálta.
Majd a harangunk után a templomunk is elment Rómába. A harang még mindig nem jött vissza, ott van már majd’ egy éve, de a templom is majdnem hasonló sorsra jutott. Még nyár elején kipakolták, mert sikerült elnyerni egy 3 milliós pályázatot a kifestésére, ezt a püspökség még megtoldotta 3 millióval. A vállalkozó azt ígérte, két hét alatt kész lesz. Ehhez képest valamikor októberben volt először újra mise csak a templomban, a búcsúmise is a faluházban lett megtartva. És a templom elég érdekes lett. Lefestették belülről tiszta fehérre, mert színezőre a 6 millióból már nem futotta. Egyedül a faragott oszlopfőket nem festették le, az maradt nyers kő színű és aranyozott. Szép a fehér egy református templomban, csakhogy ez katolikus templom!
Azóta persze már be lett rendezve, így már sokkal barátságosabb és kétségkívül nagyon újszerű. Múlt szombaton volt a szentelése, bár mise már október óta volt benne. Eljött a püspök, ő szentelte föl. Ő még sosem járt itt és nagyon tetszett neki minden, nekünk meg ő tetszett nagyon. Emberi volt, vidám, élettel teli és jól tudott beszélni. Itt volt az országgyűlési képviselőnk is, aki újra megígérte, hogy meg fogják majd egyszercsak csinálni az utat. És itt volt a környékbeli egyházi kórus, akik most először nem az oltár elől, hanem a karzatról énekeltek, így az is kiderült, hogy milyen jó a templom akusztikája. Csak az egyházi énekek modern feldolgozásban nem jöttek be nekem. A mise után a faluházban gyűltünk össze ebédre, itt ebédeltek a prominens személyiségek is.
Vasárnap pedig fölugrottunk Pestre, elhoztunk még ezt-azt. Többek között Pörcnek egy kutyaházat,
magunknak pedig egy fenyő cipősládát, amit ugyanakkor csinált még Lajosom, amikor az ágyunkat.
Lajosom még ősz elején vett valahány lucerna kockabálát télire a kecskéknek. Erről hamar kiderült, hogy nem lesz elég egész télre. Így a héten vett még egy nagy körbála lucernát és egy nagy körbála szalmát alomnak, tegnap pedig egy helyről a lábon maradt kukoricát hozta el, mert a száruk jó lesz a kecsóknak rágcsálni. Ezeket ma befedtük neylonnal, most már aztán jöhet a tél (de még ne jöjjön)! Mag is van bőven, ráadásul sikerült hozzá szerezni vagy három zsák törött kukoricaszemet, ingyen.
A krónika kedvéért egy összegzés, hogy mivel készül(t)ünk 4 kecskével az idei őszre-télre:
  • 24 kisbála lucernás széna;
  • 1 nagy körbála lucerna;
  • 1 nagy körbála szalma;
  • 1 mázsa zab;
  • 1 mázsa tritikálé;
  • 1 mázsa kukorica;
  • 2 mázsa kukorica töret;
  • egy nagy halom kukoricaszár.
A kecskék egyébként eszméletlen jó fejek. Nagyon közvetlenek, barátságosak, ha reggeltől estig simogatnánk őket, az sem lenne nekik elég. Ha viszünk nekik valami finom falatot, tátogva várják.
Amikor lefekszenek kérődzni, ketten-ketten összebújnak. A két fehér (Góré és Pihe), illetve a két nemfehér (Bütyök és Színes) alkotnak egy-egy párt, ők ketten-ketten mindig együtt vannak, nagyon helyesek.
Négyfülű kecske
És Pörcnek is kiváló játszópajtásai lettek. Pörc időnként lefekszik eléjük és a hasát tartja, hátha megvakarják (de nem).
Aztán meg kissé vehemensebben próbálna velük játszani, ekkor meg felöklelik.
Végül pedig a nagy nyalakodásnak egy kecske általi valamilyen kutyatestrész meghúzása és egy ezt követő kutyaaú vet véget.
Éppen Pihe Pörc száját húzz meg

11 megjegyzés:

  1. hű, jól betáraztatok a kecskéknek! aranyos ez a kutya-kecsó barátkozás! :) én is elgondolkodtam ezen a páramentesítőn, mert nálunk is csorog az ablakokon a víz reggel, gondolom mert még új a ház és nem száradt ki. lehet érdemes lenne venni egyet?! nem lenne jó bepenészedni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos az is számít, hogy új a ház, de idén minden ház nedves. Már mások is vettek a mi tapasztalatunk alapján ilyet, mert ők is penészedtek, pedig az is régi ház és az még homokon is van (mi agyagon). De csak ilyet érdemes, az a nem elektromos, cserélhető betétes nem ér semmit.

      Törlés
  2. A sok "kínra" illik azt írni, hogy nagyon jól sikerült írás (ismételten :)?
    A páramentesítő masina felénk is sok helyen volt üzemben, a 4,5 évvel
    ezelőtti árvíz után; jó szolgálatot tett sok háznál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kínnak tűnt? Pedig nem úgy érzem! De illik ezt írni, köszi :)

      Törlés
  3. igen, értem én, de 50 ezer forint volt amit láttunk hogy egész jó lehet... ez a reális ára?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, annyira reális, hogy a mienk 60ezer volt. De Lajosom nagyon alaposan utánanézett, hogy egy megbízhatót vegyen meg, ezért lett ennyi.

      Törlés
  4. Nem szeretnék tolakodó lenni az írásommal, de egy megjegyzést engedjetek meg nekem. Azokat a képen látható bálákat nagyon becsomagoltátok. A fólia belsején mind lecsapódik a pára és nagyon hamar bepenészesedik a téli takarmányotok. Javaslom, hogy csak a tetejét takarjátok le, hogy az eső ne érhesse közvetlenül. Üdv. G

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves G!
      Egyáltalán nem vagy tolakodó, minden megjegyzést, véleményt megköszönünk. Ilyen félelmem nekem is volt, de Lajosom azt mondta, hogy elég, ha alulról szellőzik. Most elmondtam neki, mit írtál és azt mondta, hogy akkor átnejlonozzuk – ha eláll végre az eső.

      Törlés
    2. Remélem, hogy nem a földön vannak közvetlenül, mert akkor alulról fognak berohadni! Laci

      Törlés
  5. A "jófej püspök" témához kapcsolódóan ajánlom a cikket a figyelmedbe:

    http://444.hu/2015/01/09/a-vaci-puspok-szeretne-ha-nem-onszorakoztato-gettoegyhazat-mukodtetnenek-a-katolikusok/

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...