2014. február 4.

Néma fagyálló szúk

Nagyon vigyáztunk arra mindig, hogy nehogy szú kerüljön a mi fafödémes házunkba, mert ha egyszer bevennék magukat a faszerkezetekbe, akkor hajjaj!! Éppen ezért, amikor anno megörököltük szomszédfalusi barátainktól a bútorokat, mindenféle kezelésnek vetettük alá az összes olyat, amin csak kegy icipici lyukat is láttunk. És nem is sejtettük, hogy a szú már régen a házban van.

Még a házzal együtt „vettünk” két kis politúrozott éjjeliszekrényt. Legalábbis mindketten úgy emlékszünk, hogy a házban voltak, bár nem vagyunk ebben teljesen biztosak. (Az ősállapotról szóló másik blogbeli írásomhoz mellékelt képeken nem látom őket.) Ha nem így volt, akkor elképzelésünk sincs, hogy kitől kaptuk őket. Ezek a szekrénykék voltak már itt is, ott is, mikor hogy rendeztük éppen a szobákat. Az utóbbi időben a hálóban voltak, egy sárga szőnyegen. A múlt hétvégén vettem észre, hogy olyan alattuk a sárga szőnyeg, mintha lefolyt volna az oldalukon az eső. Olyan kis sárga kupackák voltak alattuk. Amikor megnéztem közelebbről, akkor láttam, hogy az nagyon finom fűrészpor és egyből meg is fagyott bennem a vér. Kipakoltuk a szekrényeket, kihúztuk őket a helyükről és bizony a fa részei telis tele voltak lyukakkal. Méghozzá láthatóan aktív lyukakkal (már ha a szekrény alatti fűrészpor ezt nem tette volna egyértelművé). Hirtelen, első gondolatunk az volt, hogy ki velük a házból, és még jó messzire! Egészen a tűzrakóig, hogy a legközelebbi tűz martalékává váljanak.
Ott kint végül aztán már le is mertem fényképezni a tett színhelyét.
És akkor vettem csak észre, hogy van a szekrény tetején is lyuk, tehát már régebben is láthattuk volna.
De miért nem hallottuk? Nem hallottam még szút percegni, de ha egyszer a hálóban volt mindkét szekrény, nem kellett volna hallanunk őket? A másik, amit nem tudok (nem értek): mennyire „fagyálló” a szú? Valószínű, hogy már ott voltak a házban, amikor megvettük, aminek ki voltak törve az ablakai, tehát sok-sok évig a kisfalusi kemény fagyok érték a bútorokat is.
Persze nagyon megijedtünk, a mindenféle fa dolgokra gondolva. Az mindenesetre megnyugtatónak tűnik, hogy a mellettük levő, szintén fa szekrényen (amit kaptunk) egy darab lyukat sem láttuk, pedig megvizsgáltuk alaposan.

7 megjegyzés:

  1. Ha a szekrényke (a "balesetet" leszámítva) még jó állapotban van, ne dobjátok ki; lehet kapni szú irtó "gázt" -a tárgyat be kell tenni (lehetőleg) egy nejlon zsákba (a "gázzal" együtt) és kipusztítja a "ragadozókat" a fából! Nem emlékszem, mi a neve az irtó-szernek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazáből egyébként nincsenek rossz állapotban, de azt nem mondanám, hogy a szívünkhöz nőttek volna. Holnap megyünk a falunk felé, majd megnézem, mennyit ártott nekik a kintlét (valószínűleg sokat, mert volt azóta eső), és majd eldöntjük, van-e értelme leszedni róluk a politúrt és valami szebbet varázsolni belőlük.

      Törlés
  2. Fel tudok ajánlani 2 db éjeliszekrényt a hozzávaló tükrös fésülködő asztallal. Piszkének pont ilyen van: http://birtokoseset.blogspot.hu/2013/03/a-ho-alol-jelentjuk.html
    Eredeti "fellelt" állapotában, csak érte kell jönni. Laci
    (Azt hiszem, hogy "szúmentes".)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Laci, ez nagyon jó ajánlatnak tűnik! Legalábbis Piszke szekrénykéje nagyon szép. Megfontoljuk, légy szíves, még ne dobd ki őket!

      Törlés
  3. Pont akartam írni, hogy a mieink eleve lukasak voltak, de az évek során semmi percegést vagy mozgolódást nem hallottunk. A mosdó alatti festve és lakkozva lett, a testvére kromofágolt állapotban vár a sorára, a két nagyszekrényhez még nem nyúltunk. Mondjuk amilyen állapotban volt az eredeti deszkapadló a most már fürdôben, fel se merült, hogy a szekrényektôl kéne tartani...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha csak lukas, az nem baj, az a gond, ha a lukak aktívak, mint ezek itt. Vagyis ha dől belőlük a fűrészpor.

      Törlés
  4. Jajj remélem a ház többi részével nem lesz semmi gond!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...