2013. március 22.

Szarvasbikacsorda

Múlt szombaton átsétáltunk Szlovákfaluba, az indok az volt, hogy sajtot vegyünk, de különben meg miért is ne sétáltunk volna át? Olyan igazi téli jó csípős, szeles, sétálós hideg volt, már csak foltokban hóval. Már majdnem a határnál voltunk, amikor megláttuk őket. Kb. 30-an voltak és nem zavarta őket, hogy jövünk, igaz, Pörcöt pórázra fogtuk és igyekeztünk csöndben maradni. Ettől függetlenül biztosak voltunk benne, hogy hamar észrevettek minket, mert a szél tőlünk fújt feléjük. Mégsem mozdultak.
Végül Nagyfiunk, aki már régebben megtanult őzül beszélni, bevetette ezt a tudományát és úgy lehet, a szarvasok és az őzek beszéde nagyon közel áll egymáshoz, mert mind felénk fordultak. Már egészen közel mentünk hozzájuk, egyfolytában fényképezve, amikor egyszercsak megindultak. Dübörgött alattuk a föld rendesen, és recsegett-ropogott patáik alatt a letaposott ribizli. Nem voltak olyan sokan, mint ezen a videón, ami a héten bejárta a netet, de mi őket saját szemünkkel láttuk, így nekünk ez sokkal többet ért.
Az volt az érdekes, hogy nagyon úgy tűnt, mind bikák voltak, legalábbis a fényképeket nézegetve is mindnek a fején látunk agancsot. Szlovákfaluba érve a kocsmában is erről beszélgettünk, és Imrétől megtudtuk, hogy ilyenkor össze szoktak verődni egy csapatba a bikák. A párzásnak régen vége, a borjak hamarosan megszületnek, a tehenek már félrevonultak, hát a bikák is összeröffennek egy kis kanmurira.

9 megjegyzés:

  1. Nagy élmény lehetett élőben látni őket! Csodaszépek még így is :) Eszter

    VálaszTörlés
  2. Hűűűű :) Mi ezt hívjuk szarvaskiáramlásnak (és az említett múltkori videónak annyi haszna volt, hogy megtanultam a 'rudli' szót). Ennyit egyben egyszer láttunk, hajnal 2, telihold, nagyon meseszerű volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nagyon szép lehetett, a nappali látványnak viszont az a nagy előnye az éjszakaival szemben, hogy lehet fényképezni.

      Törlés
  3. Nagyon szépek, és nagy élmény lehetett ennyi szarvast látni. Nekem is szokott hozzájuk szerencsém lenni, igaz, ennyit egyszerre még nem láttam, csak egy-kettőt, amelyik az autóm előtt szokott átmenni az úton. És ügyesek voltatok, hogy le tudtátok fényképezni őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben nagy szerepet játszott az, hogy gyalog voltunk, nem autóval. Akkor sokkal nehezebb az eset, a videót készítőnek nagyon nagy szerencséje volt.

      Törlés
  4. Tyűha, ezek tényleg nem kopaszok. Na de akkor mikor dobják le az agancsukat, könyörgöm? Nem őszig kell nekik újranöveszteni, hogy párzáskor minél macsóbbak legyenek? :-S
    Juli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már emlékszem: Ősszel szokták mondani, hogy érdemes úgy járni az erdőt, hogy hátha találunk elhullatott agancsot. Tehát ősszel, gondolom szarvasbőgés után.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...